پروتز
پروتزهای اولیه برای جایگزینی اندام ها ، دندان و سایر اجزای از دست رفته مورد استفاده قرار می گرفتند ولی کاربرد و پیچیدگی های آنها در طول زمان افزایش یافته است. در این مقاله به بررسی انواع پروتز می پردازیم.
به طور کلی پروتز یک شی خارجی است که برای حجم دهی به قسمت های مختلف بدن از جمله سینه ها و باسن کاربرد دارد. روش های دیگری نیز برای بزرگ کردن سینه و باسن وجود دارد، اما تغییر حجم دلخواه و مطابق با انتظار شخص، انواع پروتز را به عنوان یکی از بهترین روش های حجم دهی سینه و باسن تبدیل کرده است.
انواع پروتز
غضروف مفصل بین استخوان ها را در آنها فراهم می کند. در طول زمان، غضروف می تواند از بین برود و در نهایت باعث می شود که استخوان ها در برابر یکدیگر قرار بگیرند.
این عامل منجر به درد شدید و کاهش حرکت می شود. پروتزها می توانند برای جایگزینی مفاصل آسیب دیده مورد استفاده قرار بگیرند. مفصل ران، زانو و شانه معمولا با پروتز جایگزین می شوند.
پروتزهای متحرک
غضروف مفصل بین استخوان ها را در آنها فراهم می کند. در طول زمان، غضروف می تواند از بین برود و در نهایت باعث می شود که استخوان ها در برابر یکدیگر قرار بگیرند.
این عامل منجر به درد شدید و کاهش حرکت می شود. پروتزها می توانند برای جایگزینی مفاصل آسیب دیده مورد استفاده قرار بگیرند. مفصل ران، زانو و شانه معمولا با پروتز جایگزین می شوند.
پروتز بازو و پا
این نوع پروتزها برای جایگزینی اندام های از دست رفته مورد استفاده قرار می گیرند. انواع مختلف پروتزهای متحرک بدن وجود دارند که به وسیله یک کابل به بدن متصل می شوند.
پروتزهای زیبایی
پروتزهای زیبایی عملکرد را بهبود نمی بخشند، اما برای بهبود ظاهر یک قسمت از بدن مورد استفاده قرار می گیرند. مانند پروتزهای سینه و باسن.
پروتز زیبایی سینه
بزرگ کردن سینه یکی از متداول ترین جراحی های زیبایی در جهان است. در سال ۲۰۰۹ جراحی پروتز سینه شایع ترین جراحی زیبایی در امریکا شد و سایر جراحی های زیبایی محبوب مثل لیپوساکشن، جراحی زیبایی بینی و جراحی زیبایی کوچک کردن شکم، بعد از آن قرار گرفتند.
پروتز سینه در سایزهای مختلف ساخته می شود و براساس قطر آن ها و برجستگی که ایجاد می کند، متفاوت اند. بنابراین هر فردی در انتخاب اندازه و فرم مناسب خود دارای انتخاب است.
پروتز های سینه در دو نوع وجود دارند:
پروتزهای آب نمکی (saline)
پروتزهای سیلیکون (یاsilicon)
پروتزهای سیلیکونی با ژل های سیلیکونی مخصوصی پر می شوند و پوشش آن ها طوری طراحی شده است که پارگی و پخش شدگی ژل را به حداقل می رساند. اما نوع دیگر که توخالی هستند، در حین جراحی با آب نمک (نرمال سالین) پر می شوند. پروتز سیلیکونی به دلیل ایجاد حالت طبیعی تر کاربرد بیشتری دارد.
پروتزهای سیلیکونی از لحاظ شکل ظاهری به دو نوع گرد (round) و قطره اشکی (Anatomical) تقسیم می شوند.
محل قرار گیری پروتز بسته به شکل سینه، نظر جراح و انتظار فرد پس از جراحی متفاوت است.
زير عضله اي كامل (subpectoral)
زير غده اي (Sub glandular)
ساب فاسيال (Subfascial)
دوگانه (dual- plane) يا زیر عضله ای نسبی (partial subpectoral)
روش دوگانه (dual-plane)
در این روش بخشی از پروتز در زیر غده و بخش دیگر در زیر عضله قرار داده می شود. در این روش حداکثر پوشش توسط عضله ایجاد شده و از ایجاد افتادگی سینه روی پروتز جلوگیری می کند. این روش مرسوم ترین و شایع ترین روش قرارگیری پروتز است. زیرا معایب روش های دیگر را نداشته و اثر گذاری آن در دراز مدت بیش از هر روش دیگری است.
در اصطلاح عمومی و در بین بسیاری از مردم این روش به عنوان زیر عضله ای شناخته می شود اما در واقع منظور روش زیر عضله ای نسبی یا دوگانه است.
پروتز زیبایی باسن
روش کار در پروتز باسن و سینه مشابه است و پروتزهای باسن مثل پروتزهای سینه نرم هستند با این تفاوت که در باسن معمولا پروتزها مقاوم تر هستند. پروتز های باسن در سایز و فرم های مختلفی وجود دارد تا هر فرد به تناسب اندام و انتظارات خود از جراحی زیبایی بتواند شکل و اندازه ی پروتز را تعیین کند. در مورد محل قرارگیری پروتز در باسن روش های مختلفی وجود دارد. پروتز ممکن است در زیر عضله قرار بگیرد و یا در زیر پوست گذاشته شود. قرارگیری پروتز در زیر عضله به دلیل ثبات و امکان جابجایی کمتر با استقبال بیشتری همراه است.
محل قرار گیری پروتز
محل قرار گیری پروتز بسته به شکل سینه، نظر جراح و انتظار فرد پس از جراحی متفاوت است.
- زير عضله اي كامل (subpectoral)
- زير غده اي (Sub glandular)
- ساب فاسيال (Subfascial)
- زیر عضله ای نسبی (partial subpectoral)
- دوگانه (dual- plane)
در روش دوگانه بخشی از پروتز در زیر غده و بخش دیگر در زیر عضله قرار داده می شود. در این روش حداکثر پوشش توسط عضله ایجاد شده و از ایجاد افتادگی سینه روی پروتز جلوگیری می کند. این روش مرسوم ترین و شایع ترین روش قرارگیری پروتز است. زیرا معایب روش های دیگر را نداشته و اثر گذاری آن در دراز مدت بیش از هر روش دیگری است.
مراقبت های پس از جراحی پروتز
- اندامی که پروتز در آن قرار گرفته است ممکن است کمی متورم شود. این حالت معمولا بین ۲ تا ۳ هفته بهبود می یابد.
- اگرچه تغیر شکل بلافاصله پس از جراحی قابل مشاهده است، اما بهترین نتیجه در ۶ ماه بعد از جراحی به وجود می آید.
- در روزهای اول بعد از جراحی ممکن است دچار اندکی بی حسی در سینه یا باسن شوید که معمولا خود به خود برطرف می شود.
- دوری از ورزش های سنگین تا ۳ ماه بعد از جراحی توصیه می شود.
- بهترین زمان برای تعویض پروتز ۱۵ سال بعد از جراحی است.